Sloop Koninklijk Conservatorium lijkt onvermijdelijk

23 December 2021, 12:16 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het gebouw van het Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan is “van grote cultuurhistorische waarde”, maar toch wil de gemeente het complex slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw van de ANWB en kantoren van het Rijk. Renovatie zou veel te duur zijn.

Het Koninklijk Conservatorium is recent verhuisd naar het cultuurpaleis Amare op het Spuiplein. De gemeenteraad heeft eerder aan het stadsbestuur gevraagd om te onderzoeken of (gedeeltelijk) behoud van het pand mogelijk is. Volgens een door de gemeente ingehuurd onderzoekbureau is het complex van grote betekenis in het oeuvre van de architect Leo Waterman. “Het gebouw is één van zijn grotere nog bestaande werken en is vrijwel intact gebleven.”

De gemeente heeft vervolgens laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het gebouw te renoveren en wat daarvan de kosten zijn. Uit het onderzoek blijkt dat renovatie wel mogelijk is, maar dat het gebouw dan niet meer geschikt is voor de ANWB. “Indien wordt besloten tot behoud van het KC zal dit naar verwachting leiden tot een heroverweging aan de zijde van de ANWB met als mogelijke consequentie een vertrek van de ANWB uit de Haagse regio”, aldus het stadsbestuur.

Ook de kosten van een renovatie zijn een probleem. Volgens het onderzoek zouden die bijna 44 miljoen euro zijn. “Het is zeer onzeker dat de hoge kosten voor renovatie en modernisatie in de toekomst terugverdiend kunnen worden”, aldus het stadsbestuur. De gemeente wil daarom de sloop doorzetten en vraagt de gemeenteraad daarmee in te stemmen.

Lagere toren

De nieuwbouwplannen op de locatie van het Conservatorium zijn door het stadsbestuur nog wel aangepast. De hoogte van een van de nieuw te bouwen torens is verlaagd tot 91 meter. In de eerder gepresenteerde plannen ging de gemeente nog uit van 110 meter. Met de aanpassing wil wethouder Anne Mulder tegemoet komen aan de opmerkingen uit de buurt. Naar verwachting kan het nieuwe gebouw van de ANWB eind 2025 worden opgeleverd.